Anox Blue Key



Digitala Projekt,VT 2004
Gruppdeltagare:
Mikael Andersson, Martin Erikson

Blue Key är tänkt att vara själva avlarmningsfunktionen i t.ex. en larmapplikation. Systemet är uppbyggt av ett antal olika enheter varav de tre mest väsentliga är en enchipsdator, en bluetoothmodul och en mobiltelefon med bluetooth. Enchipsdatorn använder bluetoothmodulen för att söka efter användare som finns inom en förutbestämd radie. När väl en användare är inom avsökingsområdet jämför datorn telefonens ID med sparade ID och om dessa stämmer överens skickar datorn ”larma av”. Det finns stora möjligheter till att utveckla och utöka ”Blue Key” funktionerna. Man kan införa systemet i ”smarta hem” så att då användaren närmar sig hemmet låses dörren upp samtidigt som de lampor och den radiokanalen användaren har angett går igång. Det finns i princip inga begränsningar för konceptet ”Blue Key”, endast fantasin sätter gränser.

Larm

 

Detta block består av i stort sett vilket kommersiellt larm som helst. Inkoppling av olika larm måste naturligtvis ske på olika sätt men möjligheten finns. Billarm är lite svårare att anpassa medan villalarm har mer flexibilitet då det gäller val av nyckelsystem.

 

 

Enchipsdator

 

Enchipsdatorn är en ATmega16. Denna har till uppgift att sköta kommunikationen med bluetoothmodulen och larmet. Kommunikationen med modulen sker via en serieport. ATmega16 har en inbyggd USART för RS-232 kommunikation. För närvarande sker larmning med en reläutgång men endast mjukvaran sätter begränsningar.

 

 

Bluetoothmodul

 

Modulen som används är en TDK ”Blue2i serialmodule”. Anledningen till att vi valde denna var att den kommunicerar med AT-kommandon och har ett RS-232 interface. Enda nackdelen med denna modul är att den måste kopplas in med en 40-pinnars ”board to board” kontakt av typ Hirose DF12C med 0,5 mm delning se bild nedan. 

 

Text Box:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild Board to Board kontakt DF12C

 

Mobiltelefon

 

Alla telefoner som har bluetooth kan användas som nycklar.

 

 

Systemet som helhet

 

Atmega16 skickar kommandon till bluetoothmodulen som då börjar söka av om det finns några BT enheter i närheten. Om det finns det skickar den dessa BT-adresser till Atmega16. Enchipsdatorn kollar mot sitt minne för att se om några av dessa BT-adresser är giltiga nycklar. Om så är fallet av aktiveras larmet. När sedan BT-enheten kommer för långt bort från systemet kommer denna inte hittas av BT-modulen vilket innebär att enchipsdatorn kommer att aktivera larmet.

Länk till rapporten: Digitalaprojekt.pdf